tisdag 20 juli 2010

Teknisk Analys – I teori och praktik (1)

©Tradingsynergy.com
Jag kommer i ett antal bloggar framöver att beskriva några av dem mest använda verktygsgrupperna (1) inom teknisk analys (TA). Jag ska försöka hitta en lämplig mix av teori och praktik och jag riktar mig främst mot aktie och ekonomi intresserade med låga kunskaper inom TA. Jag kommer dock även att flika in lite mer avancerade resonemang. Kom gärna med frågor och kritik i kommentarsfältet längst ner.

Först ut är verktygsgruppen trend, men först vill jag klargöra några saker:

   Jag använder nästan uteslutande TA i ett tidsperspektiv överstigande tre dagar och majoriteten av de TA-genererade affärerna görs på 3 veckor till 3 månaders sikt, vilket i praktiken kan översättas till yrkesgruppen Intermediate Trader (2). Jag är således ingen Day Trader och mina strategier bör då rimligen inte fungera särskilt väl för en day trading.

   Innan vi går vidare är det även viktigt att definitionen av Teknisk Analys slås fast. Det kan tyckas onödigt, men enligt min erfarenhet är det viktigare än de flesta tror. För mig genomsyrar definitionen liksom en företagskultur hela tradingprocessen – definitionen är själva essensen och skall konstant finnas i en traders ryggmärg. Definition påverkar direkt eller indirekt traders sätt att se på TA och därmed även utfallet.
    Enligt mig handlar TA mer än något annat om att bedöma risk.
Risk, risk och risk! Och givetvis att ställa risken i förhållande till potentialen. Ett något förenklat sätt att se på det är följande:

Ett företag som sätter kunden i första hand och helt fokuserar på att producera den bästa produkten eller tjänster kommer med största sannolikhet att lyckas väl över tid, även om det är lättare sagt än gjort!
    Detsamma gäller en trader. Byt bara ut kunden mot en riskbedömning. Trader skall fokusera på risken i förhållande till potentialen och inte lägga onödig tid på saker som inte förbättrar riskbilden. Tänk i första hand inte på hur stora vinster och förluster du gör, utan till vilken risk!

Av ovanstående anledningar var det viktigt för mig att hitta den mest passande TA-definitionen – en definition som verkligen skall fånga kärnan i en traders arbete. Jag har funderat och funderat och funderat på den bästa definition… Men kunde aldrig definiera en definition som ger en bättre praktisk tillämpning än de två svenska analytikerna Johnny Torssell och Peter Nilssons definition. Deras och således min definition (dock med ett tillägg – se riskjusterat) av TA lyder:

Teknisk analys handlar om att finna samband på börsen och utvärdera hur bra dessa samband är, avgöra huruvida dessa samband kommer att bestå, och i handel (riskjusterat) utnyttja sambanden.

Slutligen vill jag kort nämna att jag först och främst förespråkar fundamental analys (FA). Min syn på FA kontra TA och balansen mellan de båda får jag lov att återkomma till vid ett senare tillfälle.


Trend är för mig och för merparten av tekniska analytiker den viktigaste analysgruppen. En trend kan vara uppåt- eller nedåtriktad. Ett objekt (aktie etc.) kan även vara trendlöst i olika tidsperspektiv, vilket innebär att objektivet varken rör sig uppåt eller nedåt (konsoliderar).
    Hur en analytiker väljer att definiera en uppåt- eller nedåtriktad trend är givetvis viktigt för den praktiska tillämpningen. Olika definitioner fungerar olika bra beroende på marknadsläge och objekt och det finns ingenting som säger att den ena definitionen är bättre än den andra. Jag delar alltid upp mina definitioner i olika grupper: subjektiv, objektiv eller empirisk/matematisk/allogorytmisk definition. Jag ska inte fördjupa mig i de olika definitionerna idag, utan väljer att beskriva min primära (viktigaste) definition av trend i två olika tidsperspektiv, primär och sekundär trend. Där primär trend avser en trend större än 3 månader och där sekundär trend avser en tidsperiod på 3 veckor till 3 månader.

Jag använder mig i huvudsak av enkla glidande medelvärden, moving average (MA) för att fastställda denna definition. Vad är då MA? Jo, det är en utjämning av en priskurva, där ett medtal beräknas bakåt i tiden för ett specifikt antal handelsdagar, till exempel 20 dagar (MA20). Desto fler dagar som beräknas desto längre trender avses och priskurvan blir mer utjämnad. Uttrycker jag mig otydligt, så googla bara på glidande medelvärden för en mer detaljerad beskrivning. Nu till själva definitionerna:

Den primära trenden betraktas som uppåtriktad med positiva utsikter om ett stigande MA50 befinner sig över ett stigande MA200. Den primära trenden betraktas som uppåtriktad med neutrala utsikter om ett fallande MA50 befinner sig över ett stigande MA200, eller om ett stigande MA50 befinner sig under ett stigande MA200. Är ett fallande MA50 etablerat under ett stigande MA200 betraktas den primära trenden som uppriktad med negativa utsikter.
     Omvänt resonemang gäller vid en negativ primär trend. Samma princip gäller vid beskrivning av den sekundära trenden, men då används MA50 och MA20 istället.

Nu tycker jag det är dags för lite praktisk tillämpning. Jag kommer använda ovanstående definition av en primärt stigande trend i en mycket enkel setup och sedan tillämpa den på Vovlo:s B-aktie. Setupen ställs upp enligt följande:

   Jag ska äga aktier i Volvo så länge den primära trenden (MA200) är stigande.

   Jag ska sälja samtliga aktier i Volvo när den primära trenden blir fallande.

   Jag ska återköpa aktier i Volvo för det belopp jag sålde de för när den primära trenden åter blir stigande och så vidare.

Genom att tillämpa denna setup utgår jag från devisen let the trend be your friend, vilket innebär att jag tror att speciellt långsiktiga trender har betydelse. Är MA200 stigande så utgår jag från att marknaden är positivt inställd till aktien på lång sikt och jag ifrågasätter inte marknaden. När marknaden vänder aktien ryggen (sjunkande MA200), så gör jag det också (så länge).

Jag väljer att analysera setupen för Volvo för ungefär en konjunkturcykel (2003-2010), se bild.

Avkastningen blir imponerande 500 % till dagens datum, (avrundat) på endast tre avslut, gentemot 180 % om aktierna aldrig hade sålts från juni 2003. Dessutom undvek ”tradern” hela den kraftiga nedgång som skedde under 2008.
    Detta är givetvis ingen universal-setup som alltid fungerar. Dels fungerar glidande medelvärden såsom MA200 mycket bra på Volvo B och dessutom finns det som vanligt ingenting som garanterar att denna enkla strategi kommer fungera framgent. Dock så är det så, att setupen ger trader en av många fördelar och höjer (den så viktiga) potentialen i förhållande till risken faktorn.

Hoppas bloggen har gett er lite mersmak och kom gärna med förslag på verktyg som ni vill att jag skall beskriva. Jag kommer inte analysera något förslag på objekt.

Jag vill avsluta med länktipset Stimulus Battle: How to Fix the Economy.

Varma sommarhälsningar,
Mikael


(1)   Verktygsgrupper är en definition som jag använder för att bunta ihop ett flertal liknande analysverktyg.     Inom verktygsgruppen trend finns bland annat analysverktygen trendlinjer och glidande medelvärden.

(2)  Intermediate Trader. För att förtydliga: en trader som handlar i ett medellångt perspektiv. Enligt mig 3 veckor till 3 månader.

tisdag 6 juli 2010

Hur fungerar Google?

Idag har jag två bra länk-tips:



Nästa vecka tänker jag starta en liten bloggserie där jag skriver om teknisk analys. Jag kommer att blanda grundläggande teori med dagsaktuell analys. Tror många kan tycka det är intressant, så håll er uppdaterade.

Förra veckan inleddes min semester, vilket innebär att bloggaktiviteten kommer att bli lägre. Sista semesterdagen är 15 augusti, sedan återgår jag till vanligt arbetstempo.

Sommarhälsningar,
Mikael