måndag 16 augusti 2010

Teknisk Analys – I teori och praktik (2)

Följ med i en bloggserie som behandlar grundläggande teknisk analys i en teoretiskt och praktiskt kombination.

Nu är semestern slut och sommaren har passerat lika fort som vanligt. Låt oss nu hoppas att det blir en fantastisk fin och lönsam höst! Bloggaktiviteten har som planerat varit mycket låg i sommar, men målet är nu återigen att publicera ett inlägg per vecka.
Jag tänker idag fortsätta min bloggserie om teknisk analys och turen har kommit till verktygsgruppen stöd och motstånd (S&M). För er som inte har läst den första bloggen i denna serie, så rekommenderar jag er att första göra det - Teknisk Analys - I teori och praktik (2)

@ stocks-options-trading.com
Den traditionella tekniska analysen säger att aktien har en förhöjd sannolikhet att vända nedåt vid ett motstånd och vända uppåt vid ett stöd. Jag betonar och använder ofta ordet risk – så även vid en analys av stöd och motstånd. Risken ökar (allt annat lika) för nedgång om ett objektiv närmar sig ett motstånd. Detta innebär att en risk är identifierat och kvantifierbar och nu går att använda till ens fördel.

Hur bildas då ett stöd eller motstånd?
Den mest övergripande beskrivningen är att ett S&M bildas där ett objektiv tidigare har vänt uppåt eller nedåt. Jag använder mig i huvudsak av två typer av S&M – primära och sekundära. De primära S&M:en bedöms vara av större betydelse än de sekundära. För att ett primärt S&M skall bildas krävs det att minst en pivot bildas, vilket är en objektiv bedömning:

   Ett primärt motstånd bildas när en stapels (pivotens) högsta notering är omgiven av två staplar med lägre högsta noteringar på var sin sida.

   Ett primärt stöd bildas bildad när en stapels lägsta notering omges av två staplar på var sin sida med högre lägsta noteringar.

Det bildas ofta primära S&M i paritet med varandra. Då väljs ofta ett av de primära stöden och motstånden ut som det viktigaste och resterande blir sekundära (mindre viktiga) S&M.
    Sekundära S&M kan tillskillnad från de primära även bildas vid ett område i kursdiagrammet där objektet har en tendens att stanna av i sin rörelse. Detta är en subjektiv bedömning och används ofta för att sätta upp kortsiktiga prisobjektiv för att på ett bättre sätt kunna hantera risk.

Innan jag visar ett enkelt praktiskt exempel på hur stöd och motstånd kan användas, så vill jag tillägga ytterligare några saker:

   Primära och sekundära motstånd och stöds styrka och relevans bedöms utifrån hur många gånger en vis nivå har testats och hur volymunderstödet har sett ut vid dessa tillfällen. Har till exempel Ericsson vänt vid 90 kronor tre gånger och marknaden har reagerat med att snabbt handla ner aktien under tilltagande volym, så innebär det att nivån 90 SEK är mycket viktig för aktien.

   Motstånd som bryts blir framtida stöd och stöd som underskrids blir framtida motstånd. Forcerar till exempel Ericsson 90 kronorsnivån – som var ett viktigt motstånd – så kan jag (allt annat lika) utgå från att motståndet har förvandlats till ett starkt stöd.
   
   Stödnivåer förväntas brytas i en nedåtriktad trend och motstånd förväntas forceras i en uppåtgående trend. Desto starkare stöd eller motstånd som passeras, desto starkare är utbrottssignalen och desto större är ofta potentialen. Till exempel Ericsson, 90 kronor är ett starkt stöd, men aktien ligger i en primärt uppåtgående trend (se föra bloggen). Detta innebär att jag utgår från att 90 kronorsnivån kommer att passeras inom sinom tid och att när nivån väl passeras så kommer reaktionen bli relativt kraftfull eftersom motstånd är starkt.
Nu över till ett exempel. Jag exemplifierar stöd och motstånds-analysen med OMX Stockholm PI:s utveckling mellan september 2008 och april 2009. Det här var perioden när de flesta börserna runt om i världen kraschade för att sedan konsolidera under 5-7 månader och därefter inleda den stigande trenden som råder än idag. Under denna period av konsolidering med hög amplitud (hög volatilitet) fungerade en strategi där du köper i närheten av stöd och säljer i närheten av motstånd mycket bra. Givetvis skall stöd och motstånds-analysen kompletteras med andra metoder för förbättrat resultat, men nu koncentrerar vi oss på S&M.

OMX Stockholm PI
I grafen representerar de två heldragna blå linjerna primära stöd och motstånd vid 225 respektive 175. De streckade blå linjerna representerar sekundära S&M vid 217,7 och 211,6 samt 184,2. Om du som investerare i det här fallet hade sålt i omgångar när OMXS PI närmar sig motstånd och köpt tillbaka när index närmar sig stödnivåer, så hade du gjort en mycket bra affär till en förhållandevis låg och kontrollerad risk.
   Du måste dock bestämma dig för ett exit eller entry-strategi om utvecklingen inte spelar dig i händerna. Du måste även vara känslomässigt iskall och verkligen agera på signalerna som ges och inte drabbas av rädsla eller girigheten – vilket för många är den svåraste pusselbiten.  

Ställ gärna frågor, annars hörs vi nästa vecka,
Mikael

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar