måndag 10 maj 2010

Kommande börskrasch? TA kommentar

En del kursiverade ord beskrivs längst ned i inlägget.

Det finns många obesvarade och oerhört intressanta frågor idag. En fråga som de flesta investerare ställer sig är om Vi går mot en ny börskrasch? Den frågan berör alla mer eller mindre och jag tänker därför ge en kommentar och en kort teknisk analys av börsläget.

Den senaste veckan har varit kaosartad på världens finansmarknader. Så väl professionella investerare, regeringar, centralbanker som småsparare upplever i nuläget historiska händelser, som med stor sannolikhet kommer få en betydande plats i framtidens ekonomi- och historieböcker.

Jag läste på morgonen Ingemar Carlssons TA-nyhetsbrev som publiceras på Realtid.se (läs artikeln här). Han skriver att börsen kommer att gå ner minst 25 procent fram till augusti-oktober och som jag tolkar Carlssons nyhetsbrev är det troligare att nedgången skrivs till hela 40 procent. Detta får givetvis främst småsparare att dra öronen åt sig!
En nedgång på 40 procent? Bara på några månader? Är det verkligen realistiskt?
    Innan jag går in på den tekniska analysen vill jag bara säga att mina analysmodeller (läs tidigare bloggar) alltid genererar tre grundscenarion. Ett huvudscenario (realistiskt scenario) och två alternativa scenarion; ett pessimistiskt och ett optimistiskt. Idag redogör jag kort för huvudscenariot och det pessimistiska scenariot.

Enligt det tekniska huvudscenariot hade Stockholmsbörsen (OMX30) fram till förra veckan utvecklats för starkt, under en fört kort period. Uppgången hade försvagats och en klar majoritet av TA-verktygen indikerade att en rekyl var nära förestående. Risken i marknaden övervägde alltså potentialen. Rekylen förväntades ta OMX30 ner till de två primära stöden vid 977 respektive 986 under en tidsperiod på 1-5 månader, alternativt till nästa primära stöd vid 925 under samma tidsperiod. Rekylen inleddes så förra veckan och det med kraft och den blev betydligt skarpare än förväntat, men detta är nu endast viktig historia! Vad säger analysen om de närmaste månaderna?

OMX30 med trendlinjer
samt stöd och motstånd
Det mest grundläggande verktyget inom teknisk analys är analys av trend. Enligt huvudscenariot kommer börsen att notera nya högsta nivåer så länge den längsta trenden, den primära trenden är stigande (allt annat lika). Den primära trenden representeras i den enklaste formen av MA200 som idag är stigande och befinner sig vid 953 för OMX30-index. I nuläget bedöms sannolikheten för att MA200 skall vända som liten, däremot är en betydligt lugnare uppgångstakt, alternativt en konsolidering trolig. När OMX30 de närmaste månaderna befinner sig +/- 3 procent från MA200 bedöms risken i förhållande till potentialen som mycket fördelaktig - främst i ett tertiärt till sekundärt perspektiv.
     Ett annat viktigt verktyg är identifiering och analys av stöd och motstånd. I nuläget har vi ett antal viktiga primära stöd och motstånd. På uppsidan finner vi primära motståndsnivåer vid 1037, 1051 samt 1078, där den sistnämnda är årets högsta notering och den högsta noteringen sedan den primära trenden (MA200) vände och därför den viktigaste motståndsnivån. OMX30 förväntas i nuläget inte etablera sig över 1078 de närmaste 1-5 månaderna och därav bedöms risken som hög i förhållande till potentialen när börsen närmar sig 1078. Risken vid de primära motståndsnivåerna minskar dock med tiden, vilket jag får lov att återkomma till i en senare blogg. På nedsidan finner vi nivåerna 986, 977 samt 925 som utgör primära stöd. Potentialen i för hållande till risken bedöms som god redan vi 986 och som mycket god vid 925 (allt annat lika). Det finns ett antal intressanta sekundära motstånd och stöd, som jag använder för att hantera risk, men dessa får jag återkomma till senare.

OMX30 + momentumindikatorer
Det finns ett antal verktyg i form av momentumindikatorer som indikerar att Stockholmsbörsen är översåld i främst ett tertiärt (kortsiktigt) perspektiv. Dels har vi bollingerbanden (går att diskutera om det är en momentumindikator) där OMX30 i fredags noterades kraftigt utanför det nedre bandet, vilket är ovanligt. Idag ser dock OMX30 ut att stänga en bit in i bandet.
     Vi har RSI(14), StoF, StoS som samtliga mäter hur överköpt eller översåld ett objekt är i ett kortsiktigt perspektiv. Dessa verktyg befinner sig idag och speciellt i fredags vid nivåer där OMX30 tenderar att bottna. Sammantaget så är risken i förhållande till potentialen god enligt dessa momentumindikatorer.

Sammanfattningsvis är potentialen god i förhållande till risken enligt det tekniska huvudscenariot. OMX30 förväntas i nuläget konsolidera mellan 977 och 1078 under 1-5 månader, innan en ny uppgångfas kan ta vid, alternativt kan en konsolidering ske mellan 925 och 1078. De närmaste veckorna förväntas generera mycket information om vilket alternativ det blir.

Jag återknyter till Carlssons nyhetsbrev och jag vill där hävda att hans scenario är mycket pessimistiskt och ej troligt – om än inte omöjligt. Carlsons scenario liknar mitt pessimistiska scenario där börsen bryter igenom 925 (OMX30) och därefter etablerar sig under denna nivå. Detta skulle vara mycket negativt och katalysatorn skulle troligtvis vara en större makroekonomisk händelse, t ex att Grekland måste lämna euron och att Portugal, Spanien och kanske Storbritannien får allvarliga problem med sin skuldfinansiering. En mycket kraftig nedgång skulle troligtvis inledas och marknaden skulle snabbt börja prisa in en double dip i världsekonomin – en ny recession helt enkelt. Jag återkommer givetvis till detta scenario, speciellt om/när det blir aktuellt.

Slutligen vill jag tillägga att den närmaste tiden troligtvis blir mycket volatil, oavsett vilket scenario som än inträffar. Det är därför extra viktigt att fatta sina egna investeringsbeslut efter väl genomtänkta analyser som inte grundas på andras bedömningar. Försök hålla huvudet kallt också, annars kan du lätt hamna fel i detta börsklimat.


Investera väl!
Hälsningar,
Mikael      

TA-verktyg: En mycket bred benämning, som innefattar allting som går att använda vid teknisk analys för att öka sannolikheten för en lyckad affär. Det kan vara momentumindikatorerna, stöd och motstånd, trend eller en grupp olika verktyg som i sig bildar ett nytt verktyg.

Primära stöd och motstånd: Stöd och motstånd som är av större vikt, har större betydelse än sekundära motstånd.

Primär trend: Den längsta trenden. Den tar generellt minst 3 månader för den primära trenden att bildas.

Sekundärt och tertiärt perspektiv: Ett medellångt respektive kortsiktigt perspektiv. Sekundärt: 3 veckor till 3 månader. Tertiärt: 3 dagar till 3 veckor.

Jag tar inget ansvar för de investeringsbeslut som bloggen kan ge upphov till. Att potentialen i förhållande till risken är fördelaktig för OMX30 behöver inte under några omständigheter betyda att så även är fallet för en aktie eller likande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar